Beskytt innvendige mursteinsvegger

Fordi murstein og tegl er porøse i overflaten, kan f.eks. fett fra matlagning gi flekker på veggen. Hva gjør man for å holde mursteinsveggen ren?

Har man tegl og murstein på kjøkkenet, utsettes de for matos og flekker fra blant annet fett og væsker. Men hvis man følger rådene fra Kalk- og Teglværksforeningen, kan man både forebygge og rengjøre mursteinsveggen – også på kjøkkenet.

Linolje og luktfri terpentin
Mursteinsoverflaten vil være mindre mottakelig for flekker, og suge mindre fukt, hvis overflaten mettes med en 50/50 blanding av linolje og luktfri terpentin. Man skal påføre blandingen på steinene helt til overflaten ikke kan suge mer, men uten at den blir blank. Overflaten vil fortsatt være matt på yttersiden, men vil fremstå litt mørkere enn før. Man kan evt. fukte veggen med vann først, for å bedømme hvor mørk overflaten blir, eller prøve linoljeblandingen på et mindre synlig sted, for å bedømme resultatet.

Såpespon eller grønnsåpe
Vil man bruke mer skånsomme midler, kan man i stedet for linolje og terpentin behandle overflaten med såpe. Såpebehandling gir en mindre mørk farge enn linoljebehandlingen, og man kan fortsette å vaske veggen med samme type såpe som man har brukt som beskyttelse. Man kan bruke grønnsåpe eller såpespon. Såpespon er ”fetere" enn grønnsåpe og er mest velegnet på glatte overflater. Fordi såpespon med tiden kan gi et hvitt slør av kalksåpe, vil de fleste velge grønnsåpe. Uansett hvilken såpe man velger, skal overflaten mettes med kraftig såpevann. Husk at til all videre behandling og rensing skal man benytte seg av det samme produkt. Det gjelder både ved linolje- og såpebehandling.

Kilde: www.byggitegl.no

 
<< Forrige        2 av 4        Neste >>
 
 
Skriv ut