Unike fasadeuttrykk vinner frem i moderne arkitektur


Fremtidens mursteinsfasader byr på nye farger og uttrykk. Mursteinsfasaden er på vei opp. Nye former, nye mønstre, store høyder og masse variasjon.

Arkitektene skaper liv i fasaden og arbeider aktivt med fargene.

Fargevalget er et forholdsvis nytt område som virkelig kan gjøre bygningen unik. Murstein finnes i et utall av farger og nyanser; rød, rosa, gul, brun, grønn, grå, blå, hvit, sort m.fl. Steinene kan være enten ensfargede eller med fargespill. For øyeblikket er de grålige fargene i mørke og lyse nyanser populære. Mindre kjent er kanskje de spesielle ”blandingene” av murstein i forskjellige farger i varme eller kalde fargesammensetninger.

100 % naturprodukt og fargene oppstår også naturlig
Murstein er formet av tegl som er brent leire. Tegl er et 100 % naturprodukt, og fargene oppstår også naturlig. En del av fargen kommer fra selve leiren. Rødleire gir rødaktig stein og blåleire gir gul stein. Det skyldes blant annet innholdet av mineraler. Nettopp mineraler i form av salter og metaller kan også tilsettes leiren, slik at det oppstår andre farger og fargespill. I tillegg påvirkes fargene av brenningsprosessen, hvor man for eksempel ved å kontrollere oksygentilførselen eller ved å brenne steinene flere ganger, kan skape andre farger. Det gjelder for eksempel de blå- og grådempede nyansene.

Kreative steinformater og spennende forband
Det finnes et utall av formater; både lange, korte, brede og smale. En del teglverk produserer stein i nettopp de formatene arkitekter og byggherrer ønsker seg. Man behøver heller ikke nødvendigvis velge det samme steinformatet til hele bygningen, hvis bare de forskjellige formatene inngår på fornuftig vis i et bestemt mønster. De mønstrene man legger mursteinene i kalles «forband» De rommer i seg selv et vell av muligheter for vannrette og loddrette mønstre. Kombinasjonen av steinformater og forband er med på å gi bygningen sin egen, unike karakter.

Naturlig finish og forskjellige overflater
Grunnleggende finnes 3 typer murstein: Maskinstein, bløtstrøket og håndstrøket. Maskinstein blir skapt ved å presse leire ut gjennom et munnstykke, der steinene skjæres av. Maskinstein gir bygningen et ensartet og klart uttrykk. Bløtstrøket stein får sidene strøket i en form, noe som gir et mykere uttrykk. Med håndstrøket stein skjer denne prosessen manuelt, noe som gir steinene et mer rustikt og variert uttrykk.

Steinene kan også glaseres. Mange eldre bygninger har f.eks. ”bånd” av glaserte murstein som del av murverket for å gi mønster og variasjon. Engobering er en annen mulighet. Her legges et ekstra lag farget leirblanding på steinens overflate, som samtidig kan gjøre dem blanke, halvblanke eller matte. Leirblandingen er leirerester fra produksjonen, som gjenbrukes og farges med mineraler.

Kilde: Bygg i tegl


 
1 av 41        Neste >>
 
 
Skriv ut