Håndverksmur
Håndverksmur 2012 - Postboks 69 Tveita - 0617 Oslo - E-post:post@handverksmur.no

Grenseløsmuligheter med overflater på murhus 

Mulighetene er grenseløse, vi bygger bomberom, operahus og alt imellom.

Mur og betong har store muligheter til å gi overflater som er spennende, praktiske og estetiske – alt etter som hvilket bruksområde eller utrykk man ønsker.

Teglstein finnes i et utall av varianter og farger. Her kan du velge alt fra en helt sort teglstein til en helt hvit teglstein og alt i mellom. Noen varianter fra Wienerberger ser du her. Randers tegl har også mange flotte eksempler som du kan se HER!

Velger du murhus med pusset overflate, finnes det også der et utall av fargevalg. Du kan velge en gjennomfarvet puss eller å male med en diffusjonsåpen silkatmaling. Se noen av fargene du kan velge mellom her.

Det er tre forhold som hovedsakelig danner grunnlaget for variasjonene i betong: Betongtype, støpeteknikk og etterbehandling.

Betongtype

Tilslag med naturlig farge , brukes normalt der man frilegger overflaten slik at tilslaget blir mest mulig eksponert.

Hvit sement , kan brukes alene eller sammen med farget tilslag og forskjellige overflatestrukturer.

Gir et lettere og renere uttrykk enn vanlig grå betong og har større lysreflekterende evne. Hvit betong lages med hvit sement, sand og tilslag av lyse materialer som marmor eller kvarts.

Pigment , fargestoff som tilsettes betongen. Man tilsetter betongen fargepigmenter og får et gjennomfarget betongsjikt. For å oppnå klare fargetoner bruker man gjerne hvit sement og farget tilslag. Ved bruk av pigmenter må man være oppmerksom på følgene virkninger.
Glatte overflater kan gi svakere fargevirkning enn en ru overflate
Store ubrutte flater kan gi fargevariasjon
Fargen på tilslaget kan slå gjennom ved bruk av lyse farger
Jordfarger falmer minst med tiden
Støpeteknikk

For å lage struktur i overflaten kan man velge forskaling av f.eks. trepanel.

Ved bruk av elementer er det et stort utvalg med frilagt tilslag, det vil si at overflaten er vasket før betongen er helt herdet. Da kommer tilslaget fram.
Etterbehandling

Det er en rekke muligheter til å bearbeide betong på for å variere overflaten:

Sliping gir glatte overflater, og kan også få fram tilslag som gir mer liv i betongen.

Malte overflater gir store muligheter. Spesialmalinger for betongoverflater har svært lang levetid. Erfaring viser at de er fargeekte og vedlikeholdsfrie i minst 15 år. Tre typer maling brukes: Lateksmaling, Epoksymaling og Silikat-, sement- eller kalkbaserte malinger.

Før betongen herder kan man også prege mønster i den ved hjelp av sjabloner, stopling, rulling eller kosting.