Les artikkelen om murhus på Notodden.

Artikkelen stod på trykk torsdag 5. juni. Les den i sin helhet her


Villa Nykaas, vertikaltdelt tomannsbolig på 300 kvadratmeter i belgisk tegl, ligger vakkert i en vestvendt ås over Notodden sentrum. Her er det bare vindskierog spilepanel i tre på garasjen som krever vedlikehold.
Villa Nykaas er tegnet av arkitektfirmaet Ljøterud og Ødegaard v/Bjørn Aase.
Totalentreprise v/Notodden mur- og entreprenørforretning AS  ( Foto: T. XAVIER FLOYD )

Mur klarer seg selv

Nå begynner folk å forstå det fagfolk har visst lenge: Murhus er tingen.

Murmester Borgar Løberg har bygget seg et hjem i furuskogen han pleide å leke i som barn. Han bor i én av syv eneboliger i rekke i Kaasa terrasse, som teller 41 boenheter i mur. Utsikten er upåklagelig. 

Enda et kontinentalt fenomen er i ferd med å trenge inn som trend hos det norske folk. De vil ha hus i mur - og helst moderne arkitektur. På Notodden, for eksempel. Der bor det 12 300 mennesker. Nå er etterspørselen etter murhus større enn bransjen kan etterkomme.

Det skjedde etter at lokale krefter forenet seg og satset på et kvalitetsprosjekt med selveide eneboliger, tomannsboliger og rekkehus samt borettslagsleiligheter i mur. Kommunen ga dem - Notodden Mur- og Entreprenørforretning AS, Søndergaard Rickfelt AS, Sivilarkitekter MNAL NPA og Notodden Boligbyggelag - godt fraspark med effektiv saksbehandling i startfasen. Det ble en suksess. Nå skal det bygges ut et felt nede ved Heddalsvannet, hvor 30 prosent er i murverk.

Mur og furu.
- Vi bygget ut et boligfelt med over 40 boenheter i diverse typer murhus midt i furuskauen. Først var folk skeptiske og rynket på nesen. I dag er det svært attraktivt å bo her, på grunn av beliggenheten, arkitekturen og materialbruken. Folk kommer og byr høye summer hvis det ryktes at noen skal flytte ut, sier murmester Borgar Løberg, medeier i Notodden Mur- og Entreprenørforretning AS. Det var han som dro det hele i gang, i en tid som ikke var så god for murerbransjen.

I løpet av de siste seks-syv årene er markedsandelen for murhus øket betraktelig.

Mindre vedlikehold.
- Sortimentet på stein er øket. Det finnes mange forskjellige kvaliteter på tegl, og mye å velge blant. Folk ønsker ikke å ha så mye vedlikehold lenger, og da er murhus og belegningsstein på tunet greit. Mange vil tydeligvis heller reise bort enn å jobbe med hus og hage. Vi har ikke kapasitet i murerbransjen til håndtere den voldsomme etterspørselen nå, og det gjelder på landsbasis. Folk har visst trodd at det er dyrere å bygge i mur, men det er det ikke. Dessuten sparer man vedlikeholdsutgifter, sier Løberg.

Høyt hevet over byen med Heddalsvannet i bunnen, og med fjell og tinder i syningom, ligger nybyggene i Kaasa terrasse. Med utsikt mot Lifjell og Himingen, Gaustatoppen og Blefjell. Et vakkert stykke norsk natur fanges inn gjennom store vindusflater innrammet i furu eller rød tegl.

Utbyggerne har forsøkt å beholde flest mulig av trærne i forkant av tomten, som ligger i nederkant av et utbyggingsfelt hvor mye vegetasjon er fjernet. Sivilarkitekt Evy Ann Buverud la vekt på å utforme enkle bygningsvolumer som kunne gi variasjon innenfor et helhetlig uttrykk. Materialer og farger gjenspeiler naturen omkring.

Murmesteren vokste opp like nedenfor byggefeltet, og pleide å leke i skogen der.

Miljøvennlig.
Det er rene varer hele veien, høyt under taket og godt å trekke pusten hjemme hos murmesteren bak prosjektet. Her er det murstein og glatt, kalket furupanel på veggene, skifer og bjerk på gulvene. Byggverk i mur har forresten sine fortrinn når det gjelder både lyd- og temperaturmessige forhold. Han bor i den første eneboligen man kommer til.

"Småhus i rekke" kaller han de syv eneboligene med pulttak nederst i feltet . Husene er på 170 kvadratmeter med store terrasser, og frittstående på 600 kvadratmeter store tomter. De er plassert innenfor et område som var regulert til tre boligtomter. Det tok halvannet år fra prosjektering til innflytting i de syv husene.

- Det tar omtrent like lang tid å mure opp et hus som å bygge i tre. Å bruke Leca går enda raskere. Fundamentering er viktig uansett, men murverk er tyngre og krever mer prosjektering. Det går likevel unna. Vårt firma har bygget ca. 50 boenheter på fem år uten å ha markedsført mur som noe unikt, sier Løberg. Når det gjelder Kaasa terrasse, tror han det nære samarbeidet mellom lokale krefter har vært en forutsetning for det vellykkede resultatet.

Svakheter finnes.
- Svakheter ved å bygge boliger i mur?
- Det finnes naturligvis svakheter ved dette materialet, som ved alle andre. Det er viktig at blikk- og beslagarbeider knyttet til murboliger utføres på en faglig korrekt måte. Beslaget med fire-fem cm avstand til murverket er et forhold som er absolutt. Hvis ikke denne regelen overholdes, blir fuktigheten liggende konstant i murmaterialet, og negative forhold oppstår over tid. Murverk kan trekke vann, men forskriftene krever ventilering i bærekonstruksjonen. Dette må gjøres riktig, og da er det intet problem, sier Løberg.

Han ser en svakhet i selve bransjen, og berører et tema som gjelder tryggheten for bransjen generelt, for utbyggere, arkitekter og kunder.

- Vi har dessverre ingen uavhengig forsknings- og utviklingsinstitusjon. Den vi hadde, Mursenteret, ble avviklet. Det skjedde etter påtrykk fra vår egen organisasjon, Norske murmesteres landsforening, samt Maxit og Wienerberger. Dette er sterkt beklagelig, da enhver bransje med respekt for seg selv har en uavhengig institusjon av denne type. Det gir troverdighet i markedet. Dessverre har de nevnte organisasjoner og leverandører ikke evnet å se dette. For de bedrifter som virkelig satser i eneboligmarkedet, er dette nærmest en tragedie, mener murmester Borgar Løberg.

Som et resultat av satsingen på murhus på Notodden ble det - etter initiativ fra nettopp Borgar Løberg - for rundt tre år siden stiftet en landsdekkende murhuskjede, Handverksmur AS. Den arbeider utelukkende med eneboliger i mur, og er i dag en kjede med ca. 30-35 medlemmer fra nord til sør i landet.

Her er et annet hus på samme sted: Se også billedgalleriet

Tegnet av Sivilarkitekt Jon Grøstad. Utført av Notodden mur- og entreprenørforretning AS

 
<< Forrige        22 av 41        Neste >>
 
 
Skriv ut